Tuesday, April 18, 2023

John Heitinga "Opnieuw naar de top"


NED repost lien mort retrouvé
Hettinga.Opnieuw.Naar.De.Top.twb22.blogspot.com.mp4
https://1fichier.com/?f222gdvetg0k9wbtiv2z

Lles six premiers mois de l'entraîneur Jong Ajax dans cette saison de la division Kitchen Champion. Cinq mois qui ont failli se terminer par un prix en forme de titre d'époque. "Chaque jour à Jong Ajax est un jour pour moi où j'apprends de mes joueurs et de mon staff."


A 32 ans, John Heitinga est contraint d'accrocher ses chaussures de foot aux saules. Ses adieux à l'Ajax en 2016 signifient également le début de quelque chose de nouveau pour le favori du public : une carrière réussie en tant qu'entraîneur. Heitinga a été l'entraîneur-chef de diverses équipes de jeunes à De Toekomst pendant quatre saisons lorsque Marc Overmars lui a demandé à l'été 2021 s'il souhaitait prendre en charge le Jong Ajax. Nous suivons Heitinga dans ses premiers mois en tant qu'entraîneur-chef du football professionnel. Un début de compétition difficile, à la montée dans le top 5 et au renouveau de certains des plus grands talents. On assiste de près à sa méthode de travail, à la relation de confiance qu'il a tissée avec des joueurs comme Naci Ünüvar et Sontje Hansen, à la répartition des rôles avec les assistants René Stam et Michel Kreek et on apprend aussi l'autre face du défenseur acharné. à travers sa (belle) famille.  


John Heitinga balt zijn beide vuisten, schreeuwt het uit en geeft zijn staf in de dug-out een boks. De camera staat op de trainer van Jong Ajax gericht. De beloften winnen in de Keuken Kampioen Divisie met 6-3 van NAC Breda. De drie punten zijn binnen. "Ik ben altijd vol passie", merkt hij zelf op. De scène komt uit ‘Heitinga: opnieuw naar de top’.  De voormalig Ajax-verdediger staat dit seizoen voor het eerst op eigen benen in het profvoetbal. Na vier jaar Ajax O18/O19 te hebben gedaan, krijgt hij sinds de zomer van 2021 de mogelijkheid om de Amsterdamse beloften de trainen.  De documentaire geeft een prachtig inkijkje in het dagelijks leven van Heitinga. Van het samen op de bank kijken naar Besiktas - Ajax met zoon Lennox tot de besprekingen op het trainingsveld met talenten als Naci Ünüvar of Nordin Musampa. Verschillende Ajacieden komen aan het woord. Onder andere Marc Overmars, die als directeur voetbalzaken aan Heitinga vroeg of hij de beloften wilde gaan doen. "Een beginnende trainer moet vlieguren maken. Het vak leer je niet zomaar in drie, vier jaar." "De opbouw die hij nu heeft, daar mag hij heel blij mee zijn. Natuurlijk is het mooi wanneer we oud-spelers kunnen opleiden, maar kwaliteit is het enige dat telt", legt Overmars de keuze uit voor Heitinga.


De hoofdrolspeler zelf bedacht zich geen seconde toen Overmars hem de baan als trainer van Jong Ajax aanbood. "Dit is echt de beste plek die ik kon krijgen. Ik heb wel een dag bedenktijd aangevraagd. Toen ik thuiskwam zei mijn vrouw: 'hier hoef jij toch helemaal niet over na te denken?’. Dat klopte", lacht de geboren Alphenaar. "Het is heel simpel. Ajax, de club, het gevoel; dat stroomt gewoon door mijn aderen." Ook zijn assistent, René Stam, spreekt zich lovend uit over de jonge oefenmeester. "John spreekt de taal van de jongens." Ajax-trainer Erik ten Hag ziet daarnaast hoe Heitinga zich in de loop der jaren binnen de club heeft ontwikkeld. "Hij probeert dingen uit en komt zelf met ideeën. Hij kiest voor de weg der geleidelijkheid. Ik hoop dat hem dat veel succes gaat brengen." In iets meer dan drie kwartier volg je het eerste half jaar van de Jong Ajax-trainer in dit seizoen van de Keuken Kampioen Divisie. Vijf maanden die nog bijna werden afgesloten met een prijs in de vorm van een periodetitel. "Elke dag bij Jong Ajax is voor mij weer een dag waarop ik leer; van mijn spelers en van mijn staf."


Op 32-jarige leeftijd hangt John Heitinga noodgedwongen zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Zijn afscheid in 2016 bij Ajax betekent voor de publiekslieveling tegelijkertijd de start van iets nieuws: een succesvolle carrière als trainer. Heitinga is vier seizoenen lang hoofdtrainer van verschillende jeugdelftallen op De Toekomst als hij in de zomer van 2021 door Marc Overmars wordt gevraagd of hij de leiding wil nemen over Jong Ajax. We volgen Heitinga in zijn eerste maanden als hoofdtrainer in het betaald voetbal. We zien een stroeve start in de competitie, de opmars naar de top-5 en de opleving van een aantal van de grootste talenten. We zijn van dichtbij getuige van zijn werkwijze, de vertrouwensband die hij heeft opgebouwd met spelers als Naci Ünüvar en Sontje Hansen, de rolverdeling met assistenten René Stam en Michel Kreek en we leren via zijn (schoon)familie ook de andere kant van de bikkelharde verdediger kennen.
 










No comments:

Post a Comment

NO LINKS ALLOWED