9e journee
21 octobre 2023

Eredivisie.2023.2024.Utrcht.Ajax.ENG.twb22-1.ts
Eredivisie.2023.2024.Utrcht.Ajax.ENG.twb22-2.ts

L'Ajax Amsterdam poursuit son début de saison épouvantable. Défait sur la pelouse de la lanterne rouge Utrecht (4-3), dimanche, l'adversaire de l'OM en C3 est désormais avant-dernier du Championnat néerlandais et n'a plus gagné depuis la première journée, en août. Une victoire, deux nuls et quatre défaites : le catastrophique début de saison de l'Ajax Amsterdam s'apparente à un bilan de relégable.

Ajax speelt donderdag een Europees uitduel met Brighton & Hove Albion en zondag wacht een uitwedstrijd tegen koploper PSV. Onduidelijk is of trainer Maurice Steijn dan nog coach van de club is. Onder zijn leiding heeft Ajax de laatste vier competitieduels verloren. De recordkampioen heeft al acht opeenvolgende wedstrijden in verschillende competities niet gewonnen. Oscar Fraulo maakte in de 88e minuut het winnende doelpunt, nadat het duel ruim 10 minuten had stilgelegen omdat fans van de thuisploeg opnieuw voorwerpen op het veld gooiden. Ondanks al het spektakel was goed te zien waarom beide ploegen zo laag op de ranglijst staan. Want er ging heel veel mis op het speelveld.

Beide trainers zoeken nog naar hun beste ploeg. Trainer Ron Jans, de opvolger van de ontslagen Michael Silberbauer, liet Taylor Booth, Hugo Novoa, Yannick Leliendal en Anthony Descotte voor het eerst dit seizoen aan de aftrap verschijnen. Ook Steijn besloot zijn elftal maar weer eens te wijzigen. Kristian Hlynsson en Anton Gaaei stonden aan de aftrap, omdat Steven Berghuis en Devyne Rensch onvoldoende fit waren voor een basisplaats. Linksback Borna Sosa kreeg de voorkeur boven Gastón Ávila, zodat Jorrel Hato centraal in defensie kon spelen.

De eerste kansen van de wedstrijd waren voor Ajax, dat compacter speelde dan de afgelopen duels en daardoor minder kansen weggaf. Maar doelman Vasilis Barkas reageerde attent op doelpogingen van Hlynsson en Bergwijn en ontsnapte toen Hlynsson rakelings naast schoot. Niet Ajax, maar FC Utrecht ging met een voorsprong de rust in. Ryan Flamingo verschalkte doelman Jay Gorter in de 44e minuut met een geplaatst schot (1-0). Mike van der Hoorn maakte de problemen van zijn oude club in de 48e minuut met een rake kopbal nog groter (2-0). Maar wie dacht dat Ajax geknakt was, die had het fout. Slechts 7 minuten later was de stand alweer gelijk, na twee treffers van Hlynsson. Het 19-jarige talent scoorde tweemaal op aangeven van Sosa. Bergwijn benutte in de 65e minuut een strafschop, na een overtreding van Hugo Novoa op Brian Brobbey (2-3). Ajax leek eindelijk op weg naar een zege, totdat de ingevallen Toornstra gelijkmaakte en Fraulo in de slotfase genadeloos toesloeg.