7e journee
5 mai 2024

SWED
Sweden.2024.Elfsjborg.Malmo.SWED.twb22.mp4

Jimmy Thelins stora drag i startelvan var Timothy Ouma, 19-årig innermittfältare som inte startat en enda allsvensk match sedan han kom från Kenya för snart två år sedan. Det visade sig, åtminstone i första halvlek, bli ett lyckat drag. I den 34:e minuten hittade Ouma till Arber Zeneli på vänsterkanten. Zeneli dribblade och dribblade, såg ut att sjabbla bort bollen, men kom till avslut. Skottet tog på Ricardo Friedrich i Malmömålet innan den gick in i brasilianarens högra hörn. Den första halvleken präglades annars av högt bollinnehav för Malmö FF (75 procent!), framför allt på egen planhalva. Elfsborg var dock ständigt beredda på att kontra. Och det fort. Flera omställningslägen uppstod när Malmö öppnade upp sig, men det var bara Zeneli som utnyttjade sitt läge. Jalal Abdullai, som fick hoppa in när Per Frick blev skadad redan i den femte minuten, hann med det mesta. Han blev varnad, fick ett jätteläge i boxen (tamt avslut) och sprang på allt. I paus tvingades Arber Zeneli utgå med en ljumskskada, in kom Ahmed Qasem.

Malmö hade inledningsvis lite mer boll runt Elfsborgs straffområde, men boråsarna kontrollerade den här tillställningen. De låg rätt i försvaret och hindrade Malmös starka anfallspar och vindsnabba yttrar att komma till farliga lägen. I stället utökade Elfsborg. Simon Hedlund fick en tå på bollen efter en Ibrahim Buhari-frispark och det såg lite väl billigt ut. Men 2–0 var det och hemmapubliken jublade hejvilt. Efter målet fortsatte Elfsborg att kontrollera händelserna.

Malmö hade förtvivlat svårt att skapa chanser. Båda reserverna Gustav Henriksson och Ibrahim Buhari, som fick starta på grund av avstängningar, var båda stabila. Efter 74 minuter kom 3–0. Ahmed Qasem slog ett inspel mot Jalal Abdullai men bollen tog på Martin Olsson och gick i mål. Malmö hade allt bollinnehav, men Elfsborg gjorde målen. En mycket oväntad utveckling. Malmö reducerade med tio minuter kvar efter ett läckert avslut av Sebastian Jörgensen. Elfsborg höll emot resten av matchen, trots ett stundtals intensivt Malmötryck.