Er waren ook van die pechvogels die wel in het Nederlands elftal speelden maar die ranwege de destijds geldende competitie-indeling lange tijd verstoken bleven van Fqaoord-Ajax en Ajax-Feyenoord. Tussen 11 mei 1947 en 11 november 1956 ontmoetten de ww grootmachten van het Nederlandse voetbal «n die Jaren elkaar namelijk niet één keer. In 1929 en 1940 was dat ook al gebeurd; in de ama-Kmperiode van het Nederlandse voetbal werden namelijk de hoogste (eerste) klassen verdeeld in afdelingen. Vyf of zes afdelingen vormden de gehele eerste klasse. In het westen, waar twee afdelingen waren, werden Ajax en Feyen-oord nogal eens in andere klassen geplaatst. De afdelingskampioenen streden onderling in een aparte competitie om de nationale titel, ttie die pechvogels waren die het lange tijd (of zelfs gedurende hun volledige loopbaan) zonder Ajax-Feyenoord en vice versa moesten stellen? De Ajacieden Henk van der Linden, Gerrie Stro-ker. Joop Stoffelen, Ge van Dijk, Guus Drager, Jan Potnarst, Cock van der Hoeven, Rinus Mi-chels en Hans Boskamp, en de Feyenoorders Arie de Vroet, Joep Brandes, Piet Steenbergen, Hans van den Hoek en Tinus Bosselaar. Coen Mouljjn debuteerde aan het eind van een Feyen-oord-Ajax-loos tijdperk, op 8 april 1956 in Antwerpen, als international en zou tijdens vele van de daaropvolgende versies van Feyenoord-Ajax en Ajax-Feyenoord nog wel aan z'n gerief komen, zoals elders in deze VI Special blijkt. Tja, 1956.
NED 25mnts
Feyenoord.TV.032023.BekerAjax.NED.twb22.blogspot.mp4
1 Go https://1fichier.com/?mp8x4lab8fk78h99qnug
De Nederlandse Televisie Stichting hield zich precies vijfjaar onledig met de ontwikkeling van de televisie in Nederland. Het waren de dagen van de vjjf vertrouwde om-roepsters, die vrolijk de huiskamer in keken: Tanja Koen, (tante) Hannie Lips, Verte Dixon, Ageeth Scherphuis en Karin Kraaykamp. Die zondag de elfde van de elfde in 1956 was ook een dag van de terugkeer. H.M. de Koningin keerde terug van haar vakantie op Sicilië. Veel van haar onderdanen kwamen diezelfde dag terug uit Hongarije, waar zich precies zeven dagen eerder het Russische verraad had afgespeeld, een bloedige onderdrukking van de opstand, die overal ter wereld tot onsteltenis en betogingen leidde. In 1956, het jaar waarin Rapid JC (nu Roda JC) overigens landskampioen werd, werd gestart met de eredivisie. De achttien clubs die de eredivisie zouden gaan vormen, kwamen daarvóór uit in twee hoofdklassen van elk achttien teams. De bovenste helft zou zich plaatsen voor de eredivisie. Verschil moest er ook toen al z(jn. Ajax werd vierde in de hoofdklasse A, Feyenoord eindigde als vijfde in de hoofdklasse B. Vanaf het seizoen 1956/57 werd trouwens ook de strijd om de KNVB-beker hervat; na een stilstand van vijf jaar. Feyenoord stond onder voorzitterschap van de legendarische Cor Kieboom, terwijl Ajax in 1956 net een wisseling van de wacht achter de rug had. Daar was Wim Volkers nu voorzitter, als opvolger van Marius (bijgenaamd: 'Grote Maar') Koolhaas. Opvallend: net als de allereerste wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord in 1921, speelde evenzeer de eerste wedstrijd in het betaald voetbal (en de eerste na negen jaar) zich af in Rotterdam-Zuid. In dat jaar trok Feyenoord gemiddeld nog 41.299 toeschouwers...
Traduction in French or English welcome...
ReplyDeleteFeyenoord 0 - Ajax 5 in 1994-95, i think was one week before UCL Final vs Milan... Remember that game? In this moment i know the italians only have 1% to win the Cup.
ReplyDeleteNo i don't remember that one, two many games...
ReplyDeleteThanh you for uploading the Dutch stuffs. Great work. Btw, I think the 6th file is unavailable.
ReplyDeleteWhat you are doing is very generous. Thanks again
Dank u!
ReplyDelete